blogscena urbana

Mara Bendris – campioană la doar 9 ani

Shotokan este un stil de Karate introdus de maestrul Gichin Funakoshi (1868-1957). Foarte răspândit în lume, Shotokan se traduce prin „Școala lui Shoto”, după porecla (Shoto) sub care era cunoscut maestrul Funakoshi, dar există și alte interpretări cum ar fi „Școala bradului și a valului”, aici prin bradul mereu verde simbolizând veșnica tinerețe a concepțiilor și neîncetata lor înnoire iar prin val, munca necurmată care trebuie depusă pentru a putea însuși aceste principii, muncă asemenea valurilor care lovesc neîncetat țărmul. Acest stil pune accentul pe pozițiile adânci și lungi, pe tehnicile eficace în lupta de la distanță și pe dezvoltarea vitezei. Tehnicile de mâini și cele de picior apar în proporții egale.

În Cluj Napoca, există o fetiţă minuntă, o campionă, căreia i-am dedicat cea de-a treia poveste şi mai mult de atât, o sculptură carte.

„Mara Bendris este o fetiţă absolut normală, care la 9 ani, pe lângă activitatea şcolară de excepţie, e câştigătoarea câtorva medalii în competiţii interne şi internaţionale de karate tradiţional shotokan fudokan, din care cea mai valoroasă este cea de argint la Campionatele europene de la Caorle/Veneţia din Italia, în acest an.

 A început karate-ul la 5 ani, 5 luni şi 5 zile, la clubul Seishin, sub îndrumarea fermă a antrenorului ei Marin Bucur-Abrudan, Maestru emerit al sportului, centură neagră 5 dani. Aceata este vârsta cea mai indicată pentru un început în acest sport, conform tradiţiei japoneze…

 Practic este prezentă în sălile de concurs şi la cantonamente de la o vârstă mult mai fragedă, 2 ani, deoarece l-a urmat peste tot pe fratele ei, Tudor, centura neagră junior, prcaticant de 9 ani al acestui sport.

 În 29 noiembrie urmează să plece în Polonia, unde va participa la Campionatele Mondiale.

Raportat la sculptură carte dedicată ei, prima reacţie a fost uimirea: „Cum, pentru mine? De ce?” … Apoi a fost plăcerea, când a aflat că este o sculptură carte, pe care toţi cei care o iubesc pot să-i lase scris un crâmpei din inima lor… M-a rugat să fotografiez toate aceste gânduri, separat pe fiecare şi a ţinut morţiş să deseneze şi ea o fetiţă karatistă… Click Me!… A avut emoţii, micuţă, cumva simte că lumea are aşteptări mari de la ea, iar faptul că i s-a dedicat ei personal, muncii ei, rezultatelor ei, O STATUIE, a   copleşit-o puţin…”

Asta ne-a spus mama ei, însă Mara, nu este doar o fetiţă normală, este campiona noastră!


Madalina-Diaconu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *