blogscena urbana

Haos – doar un punct de vedere

oneDe cate ori nu vi s-a intamplat sa va rugati pentru putere si sa primiti in schimb de doua ori mai multe poveri ? Sau pentru iubire, nepregatiti fiind, si sa primiti un puzzle? Adevaratul simt al umorului absolut il veti gusta daca indrazniti sa cereti curaj sau mai grav, intelepciune. Te va surprinde cu raspunsuri de ne-nteles. Universul nu-i lampa lui Aladin, nu-ti va da nimic, in afara de ghizi si poate,inspiratie

Patterns in Nature: Nebula & Human Eye

In clipa in care intelegi ca nu-i haos ci doar o provocare in a invata si a evolua, vei vedea cum fiecare raspuns este o unealta, iar rugaciunile tale se vor transforma in multumiri. 

Ai gasit drumul si un sens in toate, oricat de haotic si de neinteles ar parea pentru altii.

„Un fenomen care pare a se desfășura la întâmplare, are de fapt un element de regularitate ce ar putea fi descris matematic.” -Teoria haosului Edward Lorenz

                                                *

“Haos controlat”, asa se defineste cel mai adesea un obiect de arhitectura deconstructivist. Sigur ca se poate discuta mult despre teoria care a generat acest current in arhitectura, despre filozofi ca Ferdinand de Saussure, Derrida, si altii care au influentat in primul rand literatura si mai apoi toate celelalte domenii ale artei. Teoria deconstructiei, elemente distorsionate si dislocate, genereaza in arhitectura interventii simbol, al caror autor descompune elementele arhitecturale uzuale si le recompune intr-o compozitie generata de propriile reguli. Teoria semnificatului si a semnificantului (ex: cuvant si sensul cuvantului) este aplicata si deseori utilizata in sustinerea si explicarea interventiilor acestui curent in arhitectura.

Mai mult ca in orice alta perioada, contextele (geografic, cultural, social, functional, etc) se imbina intr-o interventie unica.  Parcul La villette, cu interventiile lui Bernard Tschumi este un bun si usor de inteles exemplu. Aceasta serie de simboluri pe care arhitectul le propune isi are fiecare propria filosofie si chiar daca poate parea haotica, intelegerea punctului de vedere al autorului o transforma intr-o imresionanta reusita. Asa a inceput, iar apoi o serie de mari arhitecti vin sa-si genereze propriile simboluri, intr-un peisaj architectural obosit in acel moment de postmodernism.

Bernard Tschumi – Parc de La Villette

In cadrul teoriei haosului este cunoscut efectul fluturelui. Dependenta de conditiile initiale in care daca ar aparea o cat de mica schimbare am avea un rezultat diferit.

„Mișcarea aripilor unui fluture azi poate produce o mică schimbare a atmosferei. Din această cauză și de-a lungul unei anumite perioade de timp, atmosferă se va schimba. Peste o luna poate, o tornadă care trebuia să lovească coasta Indoneziei nu va mai apărea. Sau din contră, tocmai din această cauză va apărea.”

Mr. Lovenstein | No Mere Coincidence

Poate ca mai mult ca in orice alta perioada, in deconstructivism este evident acest “butterfly effect”. Daca vremea ar fi fost diferita atunci cand arhitectul a vizitat situl, poti fi convins ca obiectele de arhitectura ar fi fost altfel. La fel ar fi putut schimba rezultatul orice alt mic detaliu diferit in momentul initial.

                                                          *

Zambete, amintiri impartasite cu drag, gesture pline de dragalasenie…toate astea ar pune cu siguranta pe ganduri orice muritor care isi duce viata in limitele largi ale normalului. Am patit la fel si am inchis ochii, indreptandu-mi gandul spre cer:

-Asta este? Calea asta e buna? E un semn?

Mi-a raspuns printre mangaietoare hohote de ras:

-Ce vrei? Adevar sau Provocare?

 daniela-maier

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *