blogscena urbana

Grupul de artisti din penitenciarul Gherla

Aşa cum v-am promis zilele trecute vom prezenta pe rând fiecare sculptură carte făcută de artistul Denis Tricot

Astăzi, vă vom povestii despre sculptura deţinuţilor

Daniela Maier împreună cu artistul Denis Tricot şi Bianca Mureşan,  unul din artiștii peisagiști din grupul Scena Urbană au fost în vizită la penitenciarul din Gherla, fiind impresionaţi, încă de la concertul lui Marc Aymon, de sculpturile şi picturile deţinuţilor.

Pe Scena Grădinii Botanice s-au împărtăşit multe amintiri şi poveşti, dar întrebarea firească ar fi „Oare cei închiși, mulți pentru totdeauna, ce gânduri ar transmite pe o sculptură–carte? Dacă nu pot să fie acolo fizic, de ce n-ar putea fi prezenți cu inima și prin cuvinte așternute pe o bucată de lemn?”

Iar răspunsul a venit imediat. Deţinuţii de la Gherla au transmis gânduri frumoase,  profesorii coordonatori ai celor din penitenciar sunt deschiși și îi îndrăgesc, cred în ei.

Denis a început să fixeze niște planșe. Nu încerca să realizeze o sculptură impresionantă, ci mai degrabă să le explice artiştilor din penitenciar cum lucrează şi cum se adaptează spațiului această sculptură carte.

„Asta nu-i sculptură!

Pentru că dispare, e efemeră… sculpturile sunt mereu acolo și la fel … aceasta este o sculptură transparentă!” – asta a declarat unul din artiştii penitenciarului.

Toți au scris un gând, au desenat, au mutat sculpturile, au făcut arce cu noduri cabestan și chaise, și-au întrebat profesorul de ce învață așa ceva.

Li s-a răspuns prietenește și cu drag de către coordonatorul lor, că lecția cea mai importantă este că fiecare poate descoperi în el un mod propriu de exprimare artistică, modul care-i oferă toată libertatea necesară.

„Ai uitat că noi nu suntem liberi?

Nu, voi ați uitat că libertatea pe care o căutam cu toții este în interior!”

Gândurile şi poveştile lor le puteţi citi şi acum pe „paginile” sculpturii carte din Grădina Botanică.

Madalina-Diaconu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *